sâmbătă, 26 decembrie 2020

Sărbători de iarnă: fără miros și gust (de casă)

      

 Tu ce faci de sărbători? Îți mărești fericirea sau îți micșorezi nefericirea? 

     E primul an când am fost prinsă de febra pregătilor ”Crăciunistice”. De departe, Crăciunul și în general sărbătorile de iarnă sunt perioada mea preferată din an. Timp de 25 de ani, Crăciunul a fost acasă, în Republica Moldova, lângă cei dragi. Anul acesta încerc să-mi creez o ”acasă” aici la Cluj. Un brăduț la ghiveci, niște ornamente drăguțe și minimaliste cu o instalație suficient de colorată (un fel de tricou-blugi-adidași, outfit după care mă vei recunoaște mereu pe stradă) și kilograme de clementine în toate colțurile apartamentului. Am mai cumpărat și un difuzor de parfum cu arome de citrice și brad pentru a spori atmosfera, o sticlă de vin în debara așteaptă să fie fiartă, mi-am luat chiar și o plapumă, șosete și papuci de cameră cu ornamente de Crăciun. Dar nu, nimic din toate astea  nu mă mulțumesc și nu au farmec la fel ca papucii de cauciuc (galoșii) plini de glod (în iernile fără zăpadă) în care mergi să aduci o găleată de apă  de la fântâna din curte. La fel ca brăduțul uitat  într-un dulap (împodobit din anul anterior), pe care-l aducem ”la cald”, îl despodobim pentru a fi împodobit din nou, uneori cu aceleași globulețe doar argintul (beteala) de altă culoare. Și sinceră să fiu, nu simțeam nevoia să-l postez pe facebook sau instagram pentru a fi validat. 

Câți dintre voi v-ați oprit să vă bucurați de brăduțul decorat? Pun pariu că i-ați făcut mai multe poze decât ați stat să-l priviți în liniște cu un vin fiert și fără Netflix. 
Da, știu, nu avem timp. Nu avem timp să petrecem cu familia, nu avem timp să greșim, nu avem timp să ne bucurăm de ceea ce avem, nu avem timp să fim fericiți.

Când eram copii pentru fericire era suficient să primim o pungă de bomboane și câteva portocale pentru a face sărbătoare. Azi, maturi fiind, îmi dau seama că ne axăm tot mai mult pe lucruri materiale, pe farfurii  inundate de mâncare și pahare cât mai pline. Nu știm să ne bucurăm de lucruri mărunte și avem pretenția ca totul sa fie pus la punct până la ultimul bob de mazăre din salata boeuf.

Până la urmă mămăliga e mai gustoasă cu mujdei, nu cu somon sau sushi, iar sărbătorile sunt despre oameni și locuri. 

vineri, 27 martie 2020

Jurnal de autoizolare. Recomandări de cărți, filme, activități.

      Ca să încep așa cum ar fi mai frumos, vreau să vă anunț că eu am stat aproape 3kg în autoizolare.  Voi? 

    12 martie a fost ultima zi în care am avut program de 16h (muncă, școală, sport etc.). De 15 zile m-am reinventat și am activități pe care nu reușeam să le fac din lipsă de timp. Poate un pic mă bucur că am primit acest timp și îl pot investi în activități care chiar îmi plac. Da, ar fi fost mult mai bine dacă nu trebuia să fim impuși de situație, dar voi știți singuri cum se numește ceea ce-și face omul cu mâna lui. De aceea #stămacasa sau #stauacasa
În acest articol voi veni cu serie de activități pe care le fac eu în această perioadă și bineînțeles vă puteți inspira și voi. 

1. Citesc
Am reușit să citesc deja 3 cărți, ceea ce înseamnă target-ul pentru jumătate de an. Dintre care pot recomanda:
 Markus Zusak - Hoțul de cărți, o carte excepțională, despre curaj și perseverență, aproape pot spune că ar putea fi o istorie reală, cu evrei, al - II-lea Război Mondial, Fuhrer și o fetiță de 10 ani.

2. Mă uit la filme
Toți prietenii mei știu cât de mult urăsc eu să mă uit la filme, și cum eu cred că e o pierdere de timp. Păi uite că în aceste zile am descoperit că e chiar frumos să te uiți la filme și am adunat o listă de 10 filme dintre care pot sugera 3 care mi-au plăcut.
1. The Terminal (2004) - film de american comedie/dramă, cu Tom Hanks - despre un bărbat din Europa de est, care a rămas blocat 9 luni într-un aeroport din NY, după ce în țara lui a fost o lovitură de stat, având un pașaport pe care nu-l recunoște nimeni.

2. Cast Away (2000) - la fel un film cu Tom Hanks, eu nu am reușit să empatizez prea mult cu personajul, dar partea a 2-a filmului a fost exact ce trebuie.

3. Contagion (2011) - dramă/ thriller medical, un film despre ceea ce trăim noi la 9 ani distanță.

E foarte greu să aleg doar 3 filme care m-au impresionat, ar mai fi de adăugat: Murder mistery, Marriage story,  documentarul: Hitler o carieră.
Ce pot spune e că viața chiar bate filmul.

3. Învăț engleză 
     Cu siguranță ai început și tu să înveți o limbă și ai lasat-o baltă din lipsă de timp sau simplu, nu-ți mai place. Ei bine așa fac și eu cu engleza sau cu oricare altă limbă străină, pe care o vorbesc doar atât cât să nu mă doară mâinele când plec în călătorii. De data asta am zis că-i mai dau o șansă. Apropo filmele intră și la capitolul acesta.

4. Sport
 Și ce dacă nu pot merge la înot, la alergat în parc sau la tenis? Mi-am mutat sportul în apartament. De 3 ori pe săptămână cu antrenor și chiar în grupuri mai mari de 3 persoane, cam 700 (online să ne înțelegem).

      Alte activități destul de intersante pentru mine: învăț a edita poze (poate trec și la video), croșetez dar am rămas fără materie primă și nu mai ajung la un produs finit prea curând, gătetesc (experimentez rețete dulci).
Și nu mă întrebați dacă nu am de scris la teză sau de cursuri online, toate la timpul lor. Bine, mă ocup și de el, dar nu foarte mult, ce-i mult strică.
Voi ce alte activități interesante aveți cât stați acasă?
Și cum zicea Hitler: ”Un singur moment de genialitate este mai valoros decât o viață de corvoadă neinspirată” - poate pentru unii din noi acesta va fi momentul de genialitate.







marți, 7 ianuarie 2020

”Să dăm cărțile pe față”

 Am avut și pentru 2019 un #readchallenge pe care am reușit să-l duc la bun sfârșit și  bineînțeles am reușit să-mi fac și un to do list pentru 2020, penru care mi-am planificat să citesc minim 5 cărți, ”bune”, care e un adjectiv relativ la capitolul cărți. Deși am scris deja o postare despre romanul care m-a fascinat cel mai mult , voi selecta un top de 3 cărți care m-au impresionat și care au meritat a fi citite.

1. Imperiul Îngerilor, Bernard Werber

” Oamenii nu vor să-și construiască fericirea, vor doar să-și micșoreze nefericirea”

          A crede sau a nu crede, asta nu are nici o importanță. Important este să-ți adresezi din ce în ce mai multe întrebări despre tine ca om și despre existența ta. Acest roman, științifico-fantastic, mi-ar fi plăcut să fie bazat pe fapte reale, ăsta ar fi fost un scenariu perfect pentru finalul nostru ca oameni. Am citit acest roman dintr-o răsuflare, probabil e cartea pe care am citit-o în cel mai scurt timp (2 zile). Mi-aș permite să spun că a fost o relaxare dar și un șoc de imaginație și gânduri în același timp, a fost complet out of the box.

2. Bastarda Istanbulului, Elif Shafak

”Majoritatea oamenilor nu gândesc niciodată, iar cei care gândesc nu devin niciodată o majoritate. Hotărăște-te  de care parte vrei să fii”

Răul nu este mereu rău, precum nici binele nu e mereu bine, acesta ar fi rezumatul scurt al cărții. Figurile feminine descrise, istoria tristă a armenilor și cel mai mare genocid prin care au trecut, diversitatea culturală a Turciei, gastronomie, un blestem de familie și o altfel de cultură a Istanbulului cu tatuaje și piercing-uri, sunt cele mai importante aspecte pe care s-a bazat autorea pentru originalitatea romanului.. Frumos și trist în același timp, am citit cartea în urma unei recomndări, și aș reciti-o cu mare drag oricând, sunt sigură că voi descoperi ceva nou de fiecare dată. Și bineînțeles că o recomnand cu mare drag și pentru cei care au ajuns cu cititul până aici. Și cea mai bună replică pe care am întâlnit-o în carte ”Doliul, e ca viginitatea. Trebuie să-l sacrifici celui care merită mai mult”

3. Temă pentru acasă, Nicolae Dabija 

”Înțelepciunea ne vine când numai avem ce face cu ea.”  

Este un roman de suflet, pe care l-am recitit cu mult entuziasm și pe care nu-l pot păstra doar pentru mine. Am râs, m-am bucurat, m-am întristat, am sperat, am plâns și apoi iar m-am bucurat, am trecut printr-o serie de emoții alături de personajele romanului. Este o poveste de dragoste dură, cu multe încercări în îndepărtatele ținuturi ale Siberiei, în urma unui val de deportări din Basarabia. Nuștiu dacă aș putea spune că finalul este unul fericit, sau relativ fericit,  cert este că eu am plâns, am plâns mult și a fost o lecție pentru mine, mi-am dat seama cât de greu este pentru unii, dar totuși se bucură din lucruri mărunte, iar noi azi nu știm să apreciem ceea ce avem. 

Alte cărți (care au meritat citite în 2019):
 - Radiografia unei mârșăvii judiciare, Traian Berbeceanu; ”Poți fi o zi vultur și nu 300 ani cioară”.  
Dragoste în vremea holerei, Gabriel Garcia Marquez; ”Infideli, dar niciodată neloiali”
- Arta subtilă a nepăsării, Mark Manson
- Jurnalul Annei Frank, Anne Frank;  ”De fapta unui creștin răspunde el singur, de fapta unui evreurăspund toți evreii”