miercuri, 23 decembrie 2015

Depinde de tine dacă folosești anul nou ca frână sau motor.


-pentru că e iarnă,

-pentru că avem magia sărbătorilor în suflet,

-pentru că mai suntem copii,

-pentru că așteptăm zăpada.

- pentru că Moș Crăciun ”există”

- pentru că peste câteva zile e Craciunul,

- pentru că peste o săptămână e Anul Nou.


pentru că e vacanță, dar cineva stă cu nasul în cărți de dimineața până seara încercând să înțeleagă care-i treaba cu cromatografia sau cu transferul de masă și cel de energie (și de calorii)
pentru că urmează o sesiune deloc simplă și mai neobișnuită 
și pentru că pe lângă toată materia plictisitoare de la facultate am și timp pentru ceva mai plăcut.

Astăzi am lăsat cursul de ”Principiile nutriției umane” (pentru că la ăsta abia am ajuns cu învățatul) și am hotărât să răsfoiesc niște cărți mai vechi din biblioteca mea, atenția mi-a atras-o cartea ”Tradiții etno-folclorice ale sărbătorilor de iarnă”. Aici am găsit mai multe chestii interesante ce ține de tradiții în ajunul Anului Nou, a Craciunului și am hotărât să le împărtășesc cu voi.Venirea Anului Nou este însoțită de obiceiuri și superstiții, specifice fiecărui popor al lumii. Anul Nou este ziua care marchează atât sfârșitul de an, cât și începerea următorului an calendaristic.

Danemarca:
La final de an se spune că dacă te trezești cu multe obiecte vechi de veselă la ușa casei ești norocos și ai mulți prieteni. Asta deoarece toți oamenii trebuie să puna la ușa amicilor vase vechi, farfurii, pahare ce simbolizeaza anul care a trecut.

Spania: 
Spaniolii mănânca 12 boabe de struguri în noaptea de Revelion, la ora 12, simbol al dorințelor pentru fiecare dintre cele 12 luni ale anului următor.Dupa cina luata impreuna cu familia, tinerii se indreapta spre berarii sau discoteci si abia spre dimineata se mai intorc la casele lor, unde iau micul-dejun traditional, alcatuit din ciocolata calda si produse de patiserie. Acest Obicel a fost preluat de numeroase țări latino-americane.

Japonia:
Deoarece japonezii considera ca omul este capabil sa faca 108 pacate de-a lungul vietii, la miezul noptii clopotele bat de 108 ori pentru a alunga tot atatea rele cate pot fi comise.Dupa ce acestea se opresc, toata lumea incepe sa rada deoarece rasul alunga spiritele rele. Casele sunt impodobite cu crengi de bambus sau pin si decorate cu funii, ferigi si alge marine pentru noroc si viata lunga.Copiii primesc cadouri mici care contin bani înăuntru, numite otoshidamas. Cel mai important e că nimeni nu are voie să muncească în această zi.
Rusia:
La ruși la fel ca și români,  se obisnuiește să se bea șampanie la miezul nopții și, după ora 12, să deschidă ușile și ferestrele pentru ca noul an să intre în casă. În timpul acestor ultimele 12 secunde ale anului oamenii păstrează tăcerea şi îşi pun dorinţele lor pentru anul viitor.
Franța:Sărbătoarea ajunului Anului Nou este numită Revelionul Saint-Sylvestre. Ea include de obicei preparate speciale precum pateu de gâscă, fructe de mare, stridii şi băuturi precum şampania. Celebrarea poate fi o cină simplă, intimă, cu prietenii şi familia, sau o serată la restaurant. În ziua de Anul Nou prietenii se sărutăr şi îşi fac urări, cele mai importante fiind “Bonne Annee“, “Bonheur, Sante, Amour, Argent” (“Fericire, Sănătate, Dragoste şi Bani”). Uneori se mănâncă deserturi din îngheţată.Îmi pare rău că nu reușesc să sărbăoresc alături de ei anul acesta, sper să prind măcar atunci cănd locuitorii se infruptă dintr-o prajitură tradițională, a carei reteta variaza in functie de zona cu care se încheie șirul sărbătorilor de iarnă.
România/ Moldova :La romani, obiceiurile sunt, fara indoiala, manifestari pitorești folclorice, mari spectacole, sunt obiceiuri vechi, datini care se păstreaza și sunt transmise din an in anUnul dintre ele este Jocul Ursului, care in centrul actiunii este un animal sacru la geto-daci. Mai multi tineri se intalnesc sa pregateasca masca si costumul. Cel care joaca rolul ursului trebuie sa poarte o blana impodobita cu ciucuri, iar pe cap are un schelet din lemn imbracat in panza. În prima zi a Anului Nou nu se aruncă nimic din casă  pentru că, procedând astfel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce o persoană brunetă nu intră în casa respectivă (potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde ghinion). În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, pentru că aceasta are toate șansele să se îndeplinească. Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot, pentru că acestea alungă spiritele rele.
*Când spun români, mă refer la locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului.
Am ales cu grijă fiecare țară care mi s-a părut mai inspirată. Să știți că e frumos să faci ceva diferit care să-ți aducă plăcere. Posibil asta e una dintre cela mai lungi postări ale mele, sper să fie cel puțin informativă, dacă nu utilă. Posibil să mai revin până la Anul Nou, iar dacă nu vă spun:

LA MULȚI ANI! SĂRBĂTORI FERICITE INDIFERENT ÎN CE COLȚ AL LUMII VĂ AFLAȚI! 
VERDE VĂ FIE DOLARUL ,
ȘI DE WHISKY PLIN PAHARUL.


"Depinde de tine daca folosesti anul nou ca frână sau motor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu