”Nu e nimic să mori; e groaznic să nu trăiești.”
Deși ar trebui să vină un întreg articol dedicat cărților citite în 2019, pentru Mizerabilii lui Victor Hugo am preferat să dedic un întreg articol, pentru că nu l-aș putea pune pe aceeași balanță cu restul cărților. Romanul relatează despre viața și impactul social al deținutului Jean Valjean, care a încercat să-și răscumpere acțiunile greșite din trecut. Faptele lui erau, de cele mai multe ori în avantajul celor din jur, persoana sa fiind pusă pe plan secund. Personajul Jean Valjean a devenit pentru mine un exemplu al corectitudinii și al bunătății, iar modestia sa a fost prea mare, astfel consumându-se pentru faptele din trecut. Din punctul meu de vedere prea multă suferință pentru un om care toată viața a făcut bine, dar mereu se teroriza pentru ceva care își ispășise pedeapsa. La fel romanul mai oferă detalii din istoria Franței, arhitectura Parisului, justiție, religie, diferite tipuri de iubire și despre oamenii străzii, unii din ei ajunși acolo din întâmplare. Finalul cărții a fost un pic neprevizibil pentru mine, deși multe acțiuni le prevedeam din timp, ceea ce m-a făcut să-mi descarc emoțiile odată cu ultimul paragraf citit.
Mai jos voi lăsa o serie de citate adunate din fiecare volum, scrise în secolul XIX, care mă reprezintă și care mai sunt valabile și azi. Dacă ați citit și voi acest roman, mi-ar face plăcere să citesc părerile voastre.
*
- Să dai pământul în schimbul paradisului înseamnă să dai vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Să te lași amăgit de infinit.
- A minți puțin nu e cu putință. Cel care minte nu poate minți pe jumătate.
**
- Mai puțină glorie, mai multă libertate.
***
- Când un bărbat iubește cu patimă femeile, iar nevastă-sa e una care-l lasă rece, urâtă, ursuză, fudulă de drepturile ei de soață legitimă, călare pe lege, ba uneori și geloasă, nu e decât un mijloc de s-o scoată la capăt și să fie lăsat în pace: să-i dea banii pe mână.
- Deosebirea dintre logica revoluției și filozofia ei este că logica poate duce la război, pe când filozofia nu poate ajunge decât la pace.
- În gândire există voință: în visare, nu.
****
- Legea tuturor e libertatea, care sfârșește acolo unde începe libertatea altuia. (Robespierre)
- Mândria cetățeanului e o armură a sufletului lui, cine e liber e cinstit, cine votează domnește
- O minte nehrănită cu știință și cu înțelepciune slăbește. Să ne fie milă de mințile înfometate cum ne e milă de trupurile nehrănite.
*****
- Să ne înțelegem asupra egalității, căci dacă libertatea este vârful , egalitatea este baza.
- Primejdia menține ordinea.
- Primul pas e stăpânirea materiei, al doilea - realizarea idealului.
- Iubirea e prostia oamenilor și duhul lui Dumnezeu.
- Dragostea e un copil de șase mii de ani.
- Nu e nimic să mori; e groaznic să nu trăiești.