miercuri, 30 septembrie 2015

Lecturi de vară. Cititul te face mai sănătos.

Decât să-ți bagi nasul în treburile altora, mai bine bagă-l într-o carte

Eu nu fac o facultate de litere și nici nu îmi place să citesc prea mult (și nu mi-i rușine, pentru că în acest timp fac ceva ce mă pasionează cu adevărat) în schimb, ador să scriu, chiar dacă uneori  scriu cam stângaci, am o scuză, eu fac facultate de Inginerie și am învățat să gândesc în cifre.La începutul verii, defapt când am terminat sesiunea (pentru că la mine atunci începe vara și se termină la 1 octombrie) am scris o listă cu ceea ce trebuie să fac eu vara aceasta. Și în lista mea am avut  așa un punct: Să citesc, mai mult (minim 5 cărți:data limită 01 octombrie).Ei,uite că  nu am observat nici cum a trecut vara și nici cum am citit.Startul lecturilor de vacanță l-am dat cam prin luna iulie .

1. F.M.Dostoievski: ”Crimă și Pedeapsă”

”Puterea nu se dă decât celuia care îndrăznește să se aplece și s-o ridice”
Un roman social-filozofic, în care autorul tratează psihologia crimei și aduce în prim plan mizeria cu care se confruntau oamenii în acea perioadă. L-am ocolit prea mult pe Dostoevski, pentru că mi se spunea că se citește foarte greu și bla-bla-bla, până când mi-am zis:”Nu cred până nu văd” și  cam după 3 saptamâni de lectură foarte lejeră mi-am dat seama că n-am greșit  citind această operă deosebită.

2. Gabriel Garcia Marquez: ”Un veac de singurătate”
”Trecutul nu e decât minciună, memoria nu are cale de întoarcere,orce primăvară trecută este irecuperabilă și dragostea cea mai nebună și mai statornică nu e decât un adevăr efemer”
Un roman complex care cuprinde: dragoste, ură, răzbunare, pasiune, moarte, naștere, istorie, magie, ironie, răzbunare. Merită să-l citești dacă n-ai făcut-o încă.
PS. Mulțumesc pentru recomandare. Nu m-am îndoit că o să-mi placă.


3.Paulo Coelho: ”Alchimistul”
”Când tu vrei ceva cu adevărat, tot Universul conspiră la realizarea dorințelor tale”

De ce?
Din curiozitate.
Pentru că toată lumea o citește.
Și nu regret, pentru că ai ce învăța, citind această carte trezești o altă persoană în tine.


4. Dan Brown: ”Codul lui da Vinci”
”Haosul care ne înconjoarăe clădit pe o ordine bine definită ”

Un roman care l-am citit cu sufletul la gură și nu m-a lăsat nici măcar să respir, pe lângă faptul că mi-a deschis ochii asupra unor lucruri esențiale din viață, am ajuns să aflu alte lucruri de cultură generală care poate, vreodată, o sa-mi fie de folos.
Recomand!


5. Mihail Drumes :”Invitație la vals”
”Dragostea e foame de femeie unică, și dacă această femeie se pricepe să nu dea prea mult bărbatului ca să-l sature, ci dimpotrivă să-l lase flămând”


Interesant, captivantși cu un subiect delicat (care mă reprezintă), romanul dat are ”acel ceva” care îl face special. 

6. John Galsworthy : ”Domeniul”
”Oamenii sunt ca planetele, supuse influenței mediului înconjurător și eredității, creșterea este lentă”
 mmm... tot ce m-a uimit a fost complexitatea procesului de divorț în Anglia cam prin 1856, în rest au fost descrise toate activitățile moșierilor din perioada respectivă: vânătoare, curse de cai, baluri. Deși  a fost din seria ”romane de dragoste”, n-am prea vazut unde a fost dragostea, poate doar puțină intrigă.

7. Ernest Hermingway : ”Bătrânul și marea”
”Nimic nu-i ușor”

Plictisitoare in timp ce o citești, în schimb cu o lecție de viață foarte profundă. ”Un om poate fi distrus, dar niciodată înfrânt” probabil asta se va păstra permanent în memoria mea. O carte pentru a trece la nivelul următor.

joi, 17 septembrie 2015

Influența oamenilor asupra altor oameni

 Tu, el și opiniile lor

N-am mai scris nimic cam de vreo două luni. Probabil, din cauza că nu prea aveam timp și nici nu era nimic care să ma impresioneze prea mult. În seara asta am găsit probabil subiectul perfect care m-a ținut trează până la 02:30, chiar dacă a doua zi mă așteaptă treburi importante

 Zilele trecute, am avut ocazia să cunosc mai bine un om pe care-l știam de vreo 10 ani și despre care nu aveam o părere foarte bună. Și pot spune că am fost influențată să cred ”asta” despre el, m-au influențat părerile celor din jur și foarte mult comportamentul său în societate. Asta m-a facut să cred că e un om foarte dur și ori de câte ori eram în compania lui nu puteam sau mai bine zis nu aveam dreptul să spun ceva ce l-ar contrazice și asta m-a făcut să cred că într-adevăr e așa cum îl descriu toți cei care aveau amintiri legate de el.
Acum când mi-a povestit care e cauza că se comportă așa, de ce oamenii îl cosideră atât de ”nesuferit” și de ce n-a încetat niciodată să fie așa cum a fost mereu, am înțeles că nimic nu e mai stupid și mai banal decât să asculți de gura lumii.
Cu siguranță mi-am învățat lecția, și nu e vorba că mi-am schimbat părerea despre persoana în cauză pentru că eu oricum aveam un respect profund față de ea, dar am învățat ceea ce trebuia să coștientizez de mult.
 Nu trebuie să ne lăsăm provocați și să judecăm o persoană  după haina pe care o poartă pentru că mereu avem șansa s-o dăm în bară. Judecăm după aparențe și mereu aveam păreri despre cineva fără a vorbi cu el măcar un cuvânt. În cele mai multe cazuri suntem influențați să credem, ceea ce defapt nu ne permitem pentru că ”mai ușor astupi o groapă decât gura lumii”.
Da, suntem influențați de critica celor din jur și ne construim viața pe nisipuri mișcătoare fără a avea niciodată propriele noastre opinii și dorințe, suntem ca niște mașinării manipulate din exterior. Adevărul e că nu vom reuși niciodată să ne schimbăm obiceiul acesta intolerabil și să devenim mai deschiși la schimbări, mai sensibili la durerile altora și mai dornici de a cunoaște oamenii. Și cel mai important nu trebuie să judecăm ce au făcut, dar trebuie să ne gândim de ce au făcut asta și circumstanțele care l-au impus. Simplu de spus greu de făcut și recunosc și la mine mai există această tendință cu care lupt foarte mult.
Eu am o frază pe care o prefer atunci când încerc să cunosc un om:
”Если хочешь узнать человека, не слушай, что о нем говорят другие, лучше послушай, что он говорит о других”. mi-ar fi plăcut s-o scriu în română, doar că uneori originalul sună mai bine.